Heb ik een bouwvergunning nodig voor de aanleg van mijn zwembad?

Het aanleggen van zwembaden vereist doorgaans een vergunning. Er zijn echter situaties waarbij er een vrijstelling van de vergunningsplicht kan gelden, mits aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. De algemene voorwaarden zijn van toepassing in heel Vlaanderen, maar lokale gemeenten kunnen extra voorwaarden stellen. Het is daarom raadzaam om altijd bij de gemeente te informeren.

Indien uw project niet voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling in uw gemeente, moet er een vergunning aangevraagd worden voordat de werkzaamheden starten.

Hieronder staan enkele algemene voorwaarden voor het vergunningsvrij bouwen van een zwembad:

  • Het totale oppervlak van alle niet-overdekte constructies in de zij- of achtertuin mag niet meer dan 80 m2 zijn. Dit betreft de gecombineerde oppervlakte van het zwembad, terras, oprit, tuinpaden, siervijver, enzovoort.
  • Het zwembad mag niet overdekt zijn.
  • Er moet minstens 1 meter afstand zijn tussen het zwembad en de perceelgrens.
  • Het zwembad moet zich op een afstand van minder dan 30 meter van de woning bevinden.
  • Het zwembad mag niet geplaatst worden in een kwetsbaar gebied.
  • Het zwembad moet zich in de zij- of achtertuin bevinden.

Houd er rekening mee dat er mogelijk een meldingsplicht geldt, ook als een vergunning niet vereist is. Raadpleeg altijd de lokale regelgeving in uw gemeente alvorens met de bouw te beginnen.

Wat de medewerking van een architect betreft, deze is over het algemeen vereist voor werken waarvoor een omgevingsvergunning of melding voor stedenbouwkundige handelingen nodig is. Echter, het aanleggen van openluchtzwembaden met een totale oppervlakte van maximaal 150m2, op minstens twee meter afstand van de perceelsgrenzen en gebouwen, siervijvers en sportvelden, zonder bijhorende gebouwen, is vrijgesteld van de medewerking van een architect.

Als u volledig ontzorgd wilt worden bij het aanvragen van een vergunning of het indienen van een melding, kunt u kiezen om samen te werken met ons. Wij nemen graag de verantwoordelijkheid om het meldingsdossier op te maken en in te dienen via het omgevingsloket. Ons doel is om u een zorgeloze ervaring te bieden, van het begin tot het einde van het project. We staan klaar om het proces van meldingen en procedures soepel en efficiënt voor u te regelen. Zo kunt u vertrouwen op hun expertise en toewijding om ervoor te zorgen dat uw zwembadproject soepel verloopt en aan alle vereisten voldoet.

Voor meer informatie over vergunningen, bezoek deze website.

Interesse of een vraag?

Neem contact met ons op

Maak je dromen werkelijkheid. Trakteer jezelf op het ultieme vakantiegevoel met een op maat gemaakt zwembad in je eigen tuin. Of je nu wilt ontspannen in de zon of een verfrissende duik wilt nemen, bij Tuin Luxe zorgen ervoor dat je in stijl kan genieten.

Contacteer ons

Tuin Luxe

Uw specialist in Zwembaden, Spa’s en Poolhouses

Gevestigd in Beveren-waas, Zijn we al meer dan 24jaar de vertrouwde naam in het vak. Onze oprichter, Michel Van Hal, heeft een duidelijk doel voor ogen: het moeiteloos realiseren van jouw droomzwembad, jacuzzi, Pool house of zelfs een volledig op maat gemaakt totaal tuinproject. Met die intentie in gedachten, streven we dagelijks naar vakmanschap van topkwaliteit, hoogwaardige producten en een service die uitmuntendheid belichaamt.

Contacteer ons

Graag persoonlijk advies?

Neem contact op

Onze experts staan klaar om jouw ideeën te bespreken en waardevol advies te geven voor jouw situatie!